Германия обяви първата си стратегия за национална сигурност, в която нарече

...
Германия обяви първата си стратегия за национална сигурност, в която нарече
Коментари Харесай

Германия нарече Русия най-голямата заплаха в първата си стратегия за национална сигурност

Германия обяви първата си тактика за национална сигурност, в която назова Русия най-голямата опасност за Европа и предизвести за възходящото съревнование с Китай, до момента в който Пекин се пробва да употребява икономическата си мощност за реализиране на политически цели, съобщи " Ройтерс ".

В документа се прави обзор на външната политика на Берлин, която се измести към приоритизиране на сигурността пред икономическите ползи след нахлуването на Русия в Украйна.

В него се преглеждат редица закани - от климатичните промени до спиранията на веригите за доставки.

Планът също по този начин има за цел да обезпечи по-съгласуван метод сред министерствата към сигурността, макар че държавното управление не съумя да реализира единодушие за основаването на Съвет за национална сигурност заради различия в границите на тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц за това къде би трябвало да бъде ситуиран.

Един от дребното съответни задължения в тактиката се отнася до военната подготвеност.

Подкаст
Подкаст | Новото държавно управление и подмолните камъни в Народното събрание

Дни след нашествието на Русия през февруари 2022 година Шолц произнесе тирада, възвестяваща " повратна точка " или Zeitenwende, в която сподели, че Германия занапред нататък ще влага повече от 2% от Брутният вътрешен продукт в защитата си след години на опозиция на апелите на съдружници от НАТО да го направи. 

Стратегията съдържа малко по-слабо заричане Германия да изразходва 2% от Брутният вътрешен продукт, " приблизително за дълголетен интервал ", за защита, в началото частично посредством потребление на специфичен фонд на стойност 100 милиарда евро, основан предходната година.

Германия желае да реализира задачата от 2% разноски за защита от идната година, сподели министърът на финансите Кристиан Линднер на конференция с Шолц и други министри.

Това значи, че консултациите за бюджета за годините до 2029 година ще би трябвало да бъдат създадени още веднъж и някои планове ще бъдат отсрочени.

" Проектите, които са резултат от нашите съображения за сигурността, имат приоритет ", уточни Линднер.

Други ограничения в тактиката включват понижаване на зависимостите от други страни за първични материали и стимулиране на фирмите да държат стратегически запаси, откакто несъразмерната енергийна взаимозависимост на Германия от Русия докара до рецесия предходната година. 

Китай от ден на ден заплашва районната непоклатимост и интернационалната сигурност, защото се стреми да упражнява икономическата си мощност, с цел да реализира политически цели и да утвърди своята районна надмощие, се споделя в документа, отразяващ втвърдената позиция на Германия по отношение на най-големия ѝ търговски сътрудник.

Въпреки това Китай остава сътрудник, без който доста от световните провокации и рецесии не могат да бъдат решени, се прибавя в документа.

По-подробна тактика за Китай би трябвало да бъде подготвена скоро, посочи Шолц.

Според Германия също така Русия се пробва да дестабилизира европейските демокрации, да отслаби Европейски Съюз и НАТО, а Шолц означи, че е " значимо да продължим да обсъждаме гаранции за сигурност за Украйна, в това число, когато войната завърши ".

Германия ще продължи да следи вложенията, с цел да избегне зависимости в сериозната инфраструктура и да противодейства на проблематичния трансфер на чувствителни технологии.

Тя ще сътвори федерална организация за отбрана против съществени хакерски атаки.

Правителството ще работи за идентифициране на причинителите на хакерски атаки и санкционирането им в съгласуваност с сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО или други наранени страни.

Здравеопазване

Берлин приканва за интернационално обвързващи правила за справяне с пандемии.

Правителството желае да усили националната резистентност посредством подсигуряване на медицински консумативи и на веригите за доставки в дълготраен проект.

Според Берлин е значимо да се заобикалят зависимостите, по-специално посредством диверсификация на вноса, посредством поддържане и разширение на немските и европейските индустриални благоприятни условия за сериозни артикули като медикаменти и артикули за опазване на здравето.

Световни провокации

Според документа Германия живее в ера на възходяща многополюсност и редовно съревнование.

Някои страни се пробват да подкопаят интернационалния ред и да предизвикват своите ревизионистични хрумвания за сфери на въздействие. Тези страни се пробват да оказват нелегитимно въздействие върху политическите процеси, обществения дискурс и изборите.

В документа се изтъка нуждата от справяне с възходящите нуклеарни опасности с надеждни възпиращи средства и от работа за понижаване на нуклеарните опасности.

Заплахата от терористични офанзиви нараства заради радикализацията и завръщането на бойци от спешни и конфликтни зони.

Правителството, което упорства за хармонизиране на условията за военни качества с сътрудниците, желае най-вече европейски решения за публични поръчки.

Германия е подготвена да поеме световна отговорност за подсилване на Организация на обединените нации и желае непрекъснато място в Съвета за сигурност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР